Uw vakman voor iedere klus


verftips   

>> home

>> het bedrijf

>> informatie

>> contact

>> links en tips

   andere tips: isolatietips
klustips
behangtips

ZUIGENDE ONDERGROND?

Ga met een blokkwast met één streek water over de ondergrond. Is het vocht binnen ca. 2 minuten verdwenen dan is het een sterk zuigende ondergrond die u moet voorbehandelen. Is het vocht binnen 5 minuten weg, dan is het een normaal zuigende ondergrond en hoeft u niet voor te behandelen.

 

recycled.gif (1378 bytes)

TERPENTINE TWEE KEER GEBRUIKEN

Na het schoonmaken van de verfkwasten de vuile terpentine in een fles doen. Doe de fles niet voller dan drie kwart en laat het enkel weken staan. De 'schone' terpentine die dan overblijft, kan weer gebruikt worden om gebruikte verfkwasten schoon te maken (deze terpentine is niet geschikt voor het verdunnen van verf).

pizzasnijder.jpg (1744 bytes)


PIZZASNIJDER VOOR DE VERF

Soms heb je wel eens dat de opgedroogde verf twee houtdelen aan elkaar plakt. Met een mesje lossnijden is dan een mogelijkheid, maar dan loop je het risico het hout te beschadigen. Een pizzasnijder, zo'n wieltje dat ronddraait, is dan een goede oplossing. Ze zijn te koop in de supermarkt.


painter12.jpg (2446 bytes)


SCHONE KWASTSTEEL

Wil je steel van de verfkwast schoonhouden? Plak dan met papierplakband een hoekje van het verfblik af. Daar kun je de steel laten rusten zonder dat er verf aan komt.

 

ui.jpg (2215 bytes)

RAUWE UI

Smeer voor het schilderen het raam in met een rauw ui, zo kan men makkelijker geknoeide verf verwijderen.

painter.jpg (4843 bytes)
WELKE TIJD KUN JE SCHILDEREN?

Schilder niet te vroeg of te laat op de dag: wacht bijvoorbeeld tot het condensvocht van autoruiten is verdwenen

 

trap.gif (14714 bytes)

AFKRABBEN

Gebruik voor het verwijderen van oude verflagen een verfkrabber en fohn (bij afbranden met een vlam ontstaan giftige ontledingsproducten).

 

VERPOTTEN.jpg (29294 bytes)

VERF EN MILIEU

Omdat verf schadelijk is voor gezondheid en milieu, moeten de vloeibare restanten als klein chemisch afval (KCA) worden weggedaan.

painter5.gif (12701 bytes)
PLAFOND EN WAND SCHILDEREN

Als je een plafond of wand gaat schilderen begin dan aan die kant waar het licht binnenvalt. Zo hou je zicht op het werk, zeker als je een tweede laag aanbrengt.

verfdruppels.jpg (1098 bytes)
VERF EN GEZONDHEID

Ouderwetse verf die naar oplosmiddelen ruikt, is slecht voor de gezondheid. Beroepsschilders mogen er binnenshuis niet meer mee werken. De effecten op het milieu vallen daarentegen mee. Vluchtige organische stoffen - verdampt oplosmiddel - zijn geen broeikasgas. Ze reageren wel met ozon. Dat draagt bij aan smogvorming en een héél klein beetje aan het broeikaseffect. Verf op waterbasis is niet milieuvriendelijk meer wanneer de kwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Alweer zo’n reboundeffect.

 paint-tray.jpg (3654 bytes)

VERVEN ONDERBREKEN?

Oals u halverwege een verfklus moet stoppen is het handig om de kwast niet schoon te maken maar om de kwast of roller luchtdicht (in een plastic zak) te verpakken en op een koele plaats te bewaren.

paint4.jpg (6455 bytes)


VERF ZONDER VELLEN

Neem een leeg blik of pot, doe een panty over het blik en giet de verf mét het vel door de panty. De verf is nu velvrij, en er zitten daardoor geen velrestjes/klontjes in uw schilderwerk.

HOUD VERFLAGEN LANGER IN TACT

verf gaat langer mee als u de verflaag jaarlijks met wat water afneemt, controleert op beschadigingen en die bijwerkt. Dit verlengt de levensduur van de verflaag en bespaart verf, verfafval èn tijd.

paint2.gif (6128 bytes)
PLANKEN SCHILDEREN

Een handige manier om planken in één keer te schilderen incl. de kopse kanten. Met spijkertjes in de kopse kanten zet je de plank schuin tegen de muur zonder dat hij de grond of de muur raakt. Ook de achterkant kun je makkelijk schilderen door de plank aan de spijkers om te draaien.

SCHONE KWASTEN?

Maak kwasten niet schoon, maar bewaar ze in een kwastenpot met rauwe lijnolie. Dat is goed voor de kwasten en beter voor het milieu.


MILIEUVRIENDELIJK ONTVETTEN

Ontvet voor het schilderen met soda of St. Marc. Dat is minder schadelijk dan ammonia. St. Marc kunt u bij de drogist krijgen.

 

painter14.gif (13585 bytes)

ZINKEN DAKGOOT SCHILDEREN?

Zink is een moeilijke ondergrond om te schilderen. Onder invloed van vocht en milieu ontstaat er op het zink een laag welke de kwaliteit van verflagen nadelig beinvloed. Hier zijn geen passende producten voor.

painter10.gif (9483 bytes)
GOEDE VOORBEREIDING SCHEELT TIJD

De voorbereiding neemt 80% van de tijd in beslag. Neem de tijd voor het afkrabben, ontvetten, schuren, plamuren en weer schuren want anders kost het u een boel dure verf en kunt u weer opnieuw beginnen. Het eigenlijke schilderen is het leukst maar neemt dus maar een fractie van de tijd in.

ZONDER VEL?

Wanneer u met een plastic zakje om uw hand, een vuist in de verf steekt en de randen van het zakje om de rand van het blik vouwt, komt er nauwelijks zuurstof bij de verf. Zo bewaart u de verf zonder dat er een vel ontstaat.

VERFBAK SCHOON?

Schuif een pedaalemmerzak over uw verfbak en doe dan de verf er pas in. Na gebruik trekt u de zak binnenstebuiten en de bak is als nieuw.

ONBEHANDELD HOUT

Rond hoeken af voordat u gaat verven. De verf houdt dan beter.

CONTROLEER HECHTING VERF

Snijd in de verflaag met een scherp mes een zgn. andreaskruis. Plak hierover cello tape en druk dit met uw nagel goed vast. Verwijder vervolgens met een ruk het tape. Bij een goede hechting zal er geen verf met de tape meekomen.

paintbrushcan.jpg (9402 bytes)
SCHILDEREN VAN KUNSTSTOF REGENPIJP

De ondergrond ontvetten, schuren en opnieuw ontvetten. Daarna grondverf voor kunststof aanbrengen en afwerken met hoog- of zijdeglans of met outdoor buitenlak.


AFVALCONTAINTER SCHILDEREN?

Sommige kunststoffen zijn qua samenstelling zodanig dat verflagen hierop niet hechten. Deze containers zijn gemaakt van een type kunststof welke niet overschilderbaar is. Ook speciale kunststof hechtprimers bieden hiervoor geen oplossing.

Timmer & Onderhoudsbedrijf A.J. Arts
Correspondentie-adres: Postbus 5, 2650 AA Berkel en Rodenrijs
Adres kantoor : Castor 15 2651 GT Berkel en Rodenrijs
Tel: 010 - 511 11 62 Mobiel: 06 - 51186134 Fax: 010 - 292 76 17 E-mail: info@timmerbedrijf-arts.nl